8 lut 2017

Składniki do sushi

Sos sojowy – zalewa fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, chwilowo żywy także w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone oraz gotowane z prażonym ryżem względnie pokruszoną pszenicą tudzież następnie mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae czy też A. sojae) a podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W relacje od czasu kraju pochodzenia, szczegółów receptury tudzież dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji a smaku. W kuchni chińskiej jest ekspansywny tudzież słony, indonezyjskiej – luźny i słodki, japońskiej – wybitnie słaby zaś słony. Sos sojowy jest jednym z najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się atrakcyjny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną chwilowo postać, a w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go do Europy. W Japonii był zastępowany przy użyciu otrzymywany w drodze fermentacji ryb marynata rybny (uoshōyu – produkowany teraz zaledwie w Azji Południowo-Wschodniej), dokąd stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Zobacz szczegółową ofertę naszego e-sklepu internetowego z składnikami azjatyckimi na glony do sushi.